Baktım da "Ketenin Hikayesi"ni yazmayı epeyce ihmal etmişim. Söz veriyorum: bundan sonra sistematik ve planlı yazacağım. Bir süredir bu yazımda hangi konuyu yazsam diye düşünüp durdum. Sonra fazla düşünmeye hiç gerek yok. "Ketenin Hikayesi"nde bu süre içinde neler oldu, neler yapıldı ve yapılmakta, bunlardan bahsetmeliyim dedim. Belki insanlık için ufak ancak Ağva yöresindeki keten çalışmaları için büyük ilerlemeler oldu diyebilirim. Haydi o zaman girizgahı fazla uzatmadan başlayalım anlatmaya.
2019 Ekim ayında Sinop'ta 2.si düzenlenen Keten Çalıştayına kişisel olarak katıldım. Son derece yararlı bir çalıştay oldu. Türkiye'de ve Dünya'daki keten tarımı ile ilgili çok değerli bilgiler edindim ve keten konusunda çalışmalar yapan çok değerli kişilerle tanıştım.
Ağva ve yöresinde keten tohumu, ilk defa 2019 Ekim ayında benim bahçemde 100m2de ve Ali Acar'ın*1 Göçe köyündeki 1 dekarlık tarlasında toprak ile buluştu. Ben, Ayancık İlçe Tarım'ın verdiği keten tohumunu kullandım, Ali Acar da sanırım Trabzon'dan elde ettiği keten tohumlarını kullandı. Benim bahçemde halihazırda Ayancık'tan aldığım keten tohumları ile devam ediyorum.
2020 Mart ayında Pandemi olduğu için kapalı yerlerde toplantılar yapılamadı. Bunun yanında 5 çiftçi ile Ağva'da, Akçaova'da da keten ile ilgili grup ile bir toplantı yaparak Türkiye'deki ve Dünya'daki keten tarımının durumu hakkında bilgilendirme yapıldı. Akçaova'daki çiftçilerden sadece bir çiftçi ekim yapabileceğini belirtti. Ve benden 500m2lik alan için keten tohumu aldı. Ancak şimdiye kadar ekim yapmadığını öğrendik.
Ben 2020 yılında yine Ekim ayında ekim yaptım. 2020 sonbaharında üç çiftçi ekim yaptı:
Ali Acar 14 dekarda Aşağıköy'de
Çiftçilerden biri Gökmaslı'da 4 dekarda, diğeri Geredeli'de 4 dekarda ekim yaptılar. İki çiftçi de ekim sırasında gübre kullandıkları için keteni yabani otları bastı. Tabii ki verim alamadılar.
2021 Ekim ayında İlçe Tarım Müdürlüğü İl Tarım ile birlikte "Keten yoksa Şile Bezi de Yok" ismiyle bir proje başlatıldı. Bu projenin asıl amacı: Ağva yöresinde keten elyafının üretilmesini sağlamak. Böylece keten tarımının yöredeki önü de açılmış olacak. Bu proje kapsamında Trakya Keten Enstitüsünden Dr. Metin Babaoğlu Ekim ayında Ağva'da keten konusuna ilgi duyan kişilere keten konulu bir sunum gerçekleştirdi. 2021 sonbahar ekimleri maalesef Kasım ayı içerisinde gerçekleştirildiği için benim ve diğer çiftçilerin keten tohumları yeşermedi. Ben Nisan ekimi yaptım ve Ağustos ayında hasat ettim. Büyük Bucaklı köyünde bir çiftçimiz de aynı durumu tecrübe etti. O da Nisan ekimi yaptı ve Eylül ayında keten bitkisini hasat etti. Bu dönem keten tarımı için verimsiz geçse de keten tohumu açısından verimli hasat oldu. Eylül 2022 de alınan keten tohumları, Ağva'da benim öncülüğümde Şubat 2022'de kurulan YıldızYolu Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi tarafından İBB-GIZ ortak projesinin bir çıktısı olarak Halk Marketlerde satışı yapılacak. Ayrıca Çengilli köyünde bir çiftçimiz de 4 dekarda keten ekimi yapmıştır.
Bu sırada Şile İlçe Tarım tarafından yürütülen proje kapsamında proje ekibi ve ziraat mühendisleri Sinop Ayancık'a ve Samsun 19 Mayıs Üniversitesi'ne bir ziyarette bulundular. Bu arada bir taraftan da keten elyafı ile ilgili yatırımcı arayışları da sürmektedir.
Bu yıl yani 2022 sonbaharında keten ekimini Eylül'ün 11inde yaptım. Çünkü 1960larda da mısırlar söküldükten sonra tarlalarını sürüp ketenlerini Eylül ayının başlarında ekerlermiş. Bir de bu yıl yağmurlar erken yani Ağustos ayında yağmaya başladı. Bu yılki deneme hedefim: 100cmnin üzerinde keten lifi elde etmek. Aşağıdaki fotoğraf 18 Kasım Cuma günü çekildi. Şimdiden 50 cm boyunda keten lifleri var.
Bu dönemde Kasım ayı başında Büyük Bucaklı'da 4 dekar, Ali Acar da 20 dekarda keten ekimi yaptılar. Diğer taraftan Değirmençayırı köyünde Şile Tıbbi Aromatik Bitkiler Kooperatifi kuruluşu gerçekleştirildi. Bu kooperatif tarafından şu sıralar, adaçayı, kekik ekimleri gerçekleştirildi. Ketenin de bu kooperatifin önemli bir bitkisi olarak ele alınması planlanmaktadır.
Ketenin Hikayesi böyle devam ediyor dostlar. Umarım başarırız, böylece Ağva-Şile yöresi ve Türkiye ekonomisi için büyük katkı sağlamış olacağız. Ketenin Hikayesi ile ilgili gelişmeleri sizlere buradan ve @keteninhikayesi Instagram sayfamdan aktarmaya devam ediyor olacağım. Beni izlemeye devam ediniz.
*1: Ali Acar: Ağva'nın 2 dönem Belde Belediye Başkanlığı yapmıştır. Emekli öğretmen ve okul müdürüdür. Ağva ve yöresinde 7 yılı aşkındır 1000 dekarda hayvan yemi tarımı yapmaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder